Sunday, July 26, 2009

Resepi Ringkas Dan Lazat

Siri 3 : MASAKAN LAUT ( SEAFOOD )
Resepi hasil sumbangan ; Siti Khadijah Binti Ismail .
Terima kasih , kak Siti *winks*.

1) UDANG MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahannya
1 kg udang hidup { boleh guna ikan atau ayam}
1 batang serai, dititik
4 cawan santan pekat {boleh diganti dengan susu cair}
½ cawan air
½ biji nenas, dibelah dua dan potong mengikut selera anda {optional}
1 helai daun kunyit (setengah disiat dua untuk digunakan sewaktu menumis dan setengah dimasukkan bersama bahan lain untuk kisar)
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
25 – 30 tangkai cili padi
2 biji bawang besar
1 ½ inci kunyit hidup - blh guna serbuk kunyit
1 ulas bawang puith
daun kunyit yang diketepikan untuk dikisar

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan setengah daun kunyit yang telah disiat bersama nenas dan ½ cawan air.
3. Masukkan juga gula, garam dan serbuk perasa dan gaul rata.
4. Bila nenas telah masak, masukkan santan pekat dan udang.
5. Bila kuah telah mendidih dan udang telah pun masak, padamkan api dan sedia untuk dihidangkan.


2) SOTONG PEDAS

Bahan-bahannya :
10 ekor sotong sederhana besar – buang kulit dan dakwat

Bahan untuk dikisar:
6 biji bwg merah ( Ataupun bawang besar 1 biji )
3 biji bawang putih
Belacan dibakar
6 biji cili kering
2 biji cili merah

2 biji bwg besar – dihiris bulat
½ cwn air asam jawa
½ cwn santan pekat

Cara-caranya :
1.Tumis bahan yg dikisar , kemudian dikacau selama 3 minit sehingga bau wangi.
2.Masukkan sotong dan kacau sehingga sebati .
3.Kemudian masukkan santan pekat, air asam jawa, garam dan gula.


3) PINDANG SERANI

Bahan-bahannya
5 keping ikan tenggiri/ ikan cermin/ ikan sagar or any ikan yg ada
7 batang cili padi, dibelah 2
5 biji bawang kecil, dihiris - bawang besar pun boleh hiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
1 batang serai, dititik
2 sudu makan serbuk kunyit
4 asam keping, dicuci bersih
1 biji tomato, dibelah empat

Garam secukup rasa
Minyak
Air secukupnya
Bawang goreng, jika suka

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai, cili padi, bawang kecil, bawang putih dan halia yang telah dihiris dan tumis sekejap je. Masukkan pula serbuk kunyit dan gaul rata. Kemudian masukkan air sebanyak mana kuah yang anda inginkan.
2. Masukkan pula garam, serbuk perasa jika suka, ikan dan juga asam keping dan masak sehingga ia mendidih.
3. Akhir sekali masukkan tomato, biarkan ia seketika sehingga layu. Taburkan bawang goreng dan kacau rata kuahnya. Padamkan api dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment