Salam..setelah sekian lama tak update blog..maalish ye..mungkin masa tue masih jet lag..tapi Alhamdulillah saya dah mula kembali..resepi kali nie Puding Roti Kayu Manis.
Bahan-bahan yang diperlukan :
600 ml susu segar
300 ml whipped krim
100 gm mentega tanpa garam
6 ml esen vanila
120 gm gula
5 biji telur
6 keping roti yang dicelup dengan susu - dipotong empat
(Boleh digunakan campuran susu manis dan air suam )
Caranya :
1.Pukul gula dan telur . Diketepikan .
2.Panaskan atas api , susu , krim , mentega serta esen vanilla . Apabila mendidih tutup api .
3.Masukkan campuran telur dan gula dalam campuran susu tersebut dan dikacau .
4.Susun roti yang yang telah dicelup dengan susu ke dalam loyang kemudian tuang campuran susu ke atasnya .
5.Akhir sekali taburkan serbuk kayu manis ke atasnya.
6. Loyang tadi diletakkan ke dalam bekas yang lebih besar dan diisi dengan air untuk teknik "Double Boil " .
Apabila sudah hampir selesai oven dipanaskan dengan kepanasan 140 degree celsius dan seterusnya dibakar selama lebih kurang 60 minit.
Roti tadi jangan dicelup dengan lama , ketika hendak disusun di dalam loyang baru dicelupkan sebentar , untuk mengelakkan puding berair.
Selamat mencuba .
No comments:
Post a Comment