Monday, July 13, 2009

Puding Roti Kayu Manis


Salam..setelah sekian lama tak update blog..maalish ye..mungkin masa tue masih jet lag..tapi Alhamdulillah saya dah mula kembali..resepi kali nie Puding Roti Kayu Manis.

Bahan-bahan yang diperlukan :
600 ml susu segar
300 ml whipped krim
100 gm mentega tanpa garam
6 ml esen vanila
120 gm gula
5 biji telur


sedikit serbuk Cinnamon (kayu manis)
6 keping roti yang dicelup dengan susu - dipotong empat
(Boleh digunakan campuran susu manis dan air suam )

Caranya :
1.Pukul gula dan telur . Diketepikan .
2.Panaskan atas api , susu , krim , mentega serta esen vanilla . Apabila mendidih tutup api .
3.Masukkan campuran telur dan gula dalam campuran susu tersebut dan dikacau .
4.Susun roti yang yang telah dicelup dengan susu ke dalam loyang kemudian tuang campuran susu ke atasnya .
5.Akhir sekali taburkan serbuk kayu manis ke atasnya.
6. Loyang tadi diletakkan ke dalam bekas yang lebih besar dan diisi dengan air untuk teknik "Double Boil " .


Nota :
Apabila sudah hampir selesai oven dipanaskan dengan kepanasan 140 degree celsius dan seterusnya dibakar selama lebih kurang 60 minit.
Roti tadi jangan dicelup dengan lama , ketika hendak disusun di dalam loyang baru dicelupkan sebentar , untuk mengelakkan puding berair.
Selamat mencuba .

No comments:

Post a Comment