Sunday, July 26, 2009

Resepi Ringkas Dan Lazat

Siri 2 : MASAKAN DAGING

Resepi hasil sumbangan ; Siti Khadijah Binti Ismail .
Terima kasih , kak Siti *winks*.


1)DAGING MASAK KETUMBAR JINTAN

Bahan-bahannya
1 kg daging dipotong nipis
1/2 cawan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan halus / cunmin seed
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
1/2 cawan gula hitam { ataupun gula kasar 1 cawan )
1/2 cawan gula pasir
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak

Bahan untuk dikisar
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup boleh ganti dengan serbuk kunyit
5 batang serai
1 inci lengkuas

Cara-caranya
1. Masukkan daging dalam periuk.
2. Masukkan bahan yang telah dikisar, minyak, serbuk ketumbar, serbuk jintan halus, air asam, air, gula, garam dan serbuk perasa jika suka.
3. Gaul rata dan masak daging dengan api sederhana sehingga kering.


2) DAGING MASAK MERAH

Bahan-bahannya
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik atau cincang)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering kisar
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara-caranya
Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah {optional} sehingga empuk. Potong daging ikut suka. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air. Tambahkan sedikit garam & kicap cair. Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika & angkat.

3) BLACK PEPPER BEEF
Resepi yang ringkas .

Bahan-bahannya
1/2kilo daging - rebus hingga empuk
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih } tumbuk / blend lumat
1/2inci halia } tumbuk / blend lumat
1sudu teh lada hitam tumbuk kasar (masuk lepas tumbuk bahan atas) if mkn serbuk lada hitam pon blh
3biji kentang potong wedges and goreng
1 btg kayu manis
3 bunga cengkih
1 biji pelaga
2 - 3 sudu sos tomato
2 cwn kicap ( banyak ikut pada suka)
1 cwn air rebusan daging ( banyak ikut pada suka)

Cara-caranya
1. Tumis bahan tumis (Jgn tunggu minyak panas sangat). Masuk bawang, layu masuk bahan tumbuk, dan tumis sehingga wangi.
2. Masuk air rebusan daging, daging, kicap, sos tomato dan perasakan dengan garam jika perlu.
3. Biarkan agak pekat, masuk kentang. Angkat dan sedia untuk dihidang.


4 )DAGING MASAK HALIA

Bahan-bahannya
350 gram daging lembu, direbus dan dihiris nipis
1/2 buku halia saiz sederhana
1/4 bawang besar
2 biji bawang putih
2 biji lada benggala hijau (capsicum), dihiris panjang
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam

Cara-caranya
1. Mula-mala kisar halia, bawang besar dan bawang putih hingga hancur.
2. Kemudian tumis hingga naik bau, masukkan sos tiram dan dan daging, jika terlampau kering masukkan sedikit air, setelah kuah agak pekat baru masukkan lada benggala hijau.
3. Sesuaikan rasa dan angkat, diingatkan jangan biarkan cili hijau terlampau lama, agak-agak dah layu terus tutup api. Sedia untuk dihidangkan.


5)DAGING MASAK SAMBAL BALI
Boleh dimakan dgn nasi ataupun roti dgn mata lembu

Bahan-bahannya
½ kg daging, dipotong tipis
½ cawan bawang goreng
¼ cawan kicap
½ cawan air
3 sudu makan cuka
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Minyak

Bahan untuk dikisar
20 tangkai lada kering, dibersihkan dan direndam dalam air panas
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Bila rempah telah masak dan garing, masukkan air, kicap, cuka, garam, gula dan serbuk perasa. Masukkan daging dan renIh (simmer) sehingga dagingnya masak.
3. Rasakan rempahnya, mesti ada rasa pedas, masam dan manis. Masukkan pula bawang goreng dan gaul rata. Siap untuk dihidang. simple kan?

No comments:

Post a Comment