Monday, June 1, 2009

Asam Pedas Perantau

Resepi hasil sumbangan Ha5 Thanks ye :)


Bahna-bahan :
1 1/2 biji bawang Besar
5 biji bawang putih
1 jari halia
1 genggam cili kering

Caa-caranya :
1.Bahan-bahan ini dikisar kemudian ditumis sehingga garing .Bila tumisan itu hampir kering ,letakkan 1 cube Maggi Ikan Bilis serta perasa belacan (sikit je! buat syarat~)

Ikan
Apabila dibeli, harap minta disiang terlebih dahulu .Kemudian bila nak masak, rendam dengan air garam (sebanyak garam yg mungkin) dan sedikit lada hitam .Kembali pada tumisan yg dah garing tadi.,boleh masukkan ikan dan biarkan ikan separuh masak dengan tumisan.Setelah ikan hampir separuh masak atau isinya hampir putih, sila masukkan air asam agar supaya lauk tak hamis.Kemudian masukkan air mengikut citarasa masing-masing.

Nota : Kalau nak alter lauk (ops!) boleh lah gunakan gula, garam, tomato paste sikit ok.. itu saje.. Selamat Mencuba! P/s: diantara rahsia cepat, sedap n terasa masakannya... setiap pergerakan dimulakan dengan Bismillah n Selawat ke atas Rasulullah saw.
insyaAllah! pasti terasa ke-enak-an-nyer~ >,<

No comments:

Post a Comment