Tuesday, June 2, 2009

Kari Ikan Nenek Angah


Thanks Angah :)



Bahan-bahan :

4 biji bawang putih dikisar

1 biji bawang besar(1/2 biji dikisar dan 1/2 dihiris)

Daun kari

Rempah kari

Asam sebesar tapak tangan


Bahan lauk :

Ikan

Kentang

Tomato

Bendi



Cara-caranya :

1.Bawang yang dihiris dan daun kari ditumis .

2.Apabila sudah layu , masukkan bawang putih putih dan merah yang dikisar tadi .

3.Bila sudah garing masukkan rempah .Tunggu sehingga garing sekali lagi .

4.Kemudian masukkan air asam serta air .

5.Tunggu sehingga mendidih .

6.Masukkan bahan-bahan lauk tadi .

7.Sedia untuk dimakan .



Nota :

Sesuai untuk dimakan dengan nasi atau roti prata .Lebih sedap di sampingkan dengan ulam-ulaman seperti Gargiel . :P


No comments:

Post a Comment