Thursday, June 11, 2009

Ayam Masak Paprik

Baru-baru ini saya dapat penyumbang resepi tak lain dan tak bukan dari kakak sedara saya..yang resepi-resepi beliau ini memenuhi kriteria Resepi Di Rantaun ; resepi yang mudah dan sedap..jom kita kenali kak sedara saya nama beliau Siti Khadijah Ismail dulu dia juga merupakan penuntut dan graduan Al-Azhar As-Syarif mengambil kuliah Syariah Islamiah .Beliau ini antara orang yang pakar memasak dalam keluarga kami juga selain pintar..
(makes a perfect package kan..but sorry guys she's taken..hehe..dah jadi isteri orang dah)..
Resepi Di Rantaun mengucapkan Alf Syukran wa JazakiAllah khairul Jazaa atas jasa baik beliau telah menyumbangkan kepada Resepi Di Rantaun sebanyak 23 ressepi yang mudah dan
sodap !!! Hehe..
Di sini saya hanya meng'post'kan satu resepi pada setiap entri jadi kalau siapa yang dah buat tue boleh kongsi hasilnya .
Resepi Pertama
SEBAHAGIAN RESIPI YG BOLEH DIKONGSI - MOGA BERMANFAAT
AYAM MASAK PAPRIK
{resipi mudah ringkas main campak2 je cepat dimasak dan mudah dimasak dan mudah dimakan}
Bahan-bahannya
½ ekor ayam, dipotong kecil (Boleh ditukar daging atau makanan laut )
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 biji bawang besar dihiris
2 batang serai dititik
2 biji buah tomato dipotong
45 biji cili padi ditumbuk
blend-kalau suka pedas boleh tambah
( Boleh digantikan dengan cili merah dan 2 biji limau kasturi, diambil jusnya limau nipis or lemon pun boleh....yang penting ada masam )
5 helai daun limau purut, disiat-siat
(tapi kalau takde takpelah cuma kurang aromanya}
7 sudu makan sos cili
6 sudu makan sos tomato
4 sudu makan sos tiram (oyster sauce)
3 sudu makan kicap manis
Bahan-bahan lauk :
bunga kobis
kacang buncis/panjang
karot
jagung muda
minyak secukupnya
air secukupnya
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dalam kuali tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi yang telah ditumbuk, kacau sekejap then masukkan ayam.
2. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air (if nak berkuah tambah air lebih )
3. Masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. Bila mendidih, buah tomato.
4. Semasa menghidang, perahkan jus limau kasturi. (Pergghhh power!!!)
Nota : Sorie kak siti , Fatimah belum sempat nak masak resepi akak,nak habiskan lagi dua paper imtihan..nanti lepas nie InsyaAllah Fatimah try dan post gambar..
lepas tue..Bon Voyage !!

No comments:

Post a Comment