Tuesday, June 2, 2009

Petua Untuk Masakan

1. Kalau anda inginkan jemput-jemput anda lembut setelah dimasak, bancuhlah dengan
air suam. Kemudian goreng seperti biasa. Jemput-jemput pasti lembut walaupun setelah
sejuk.
2. Ketika menggoreng ikan, perap ikan bersama asam gelugur. Kemudian goreng
asam gelugur hingga hitam diikuti ikan. Hasilnya, ikan tidak melekat lagi.
3.Cara nak kurangkan lendir bendi yang digorengketika mengoreng bendi, masukkan bersama asam keping atau air asam jawa. Insya allah masakan tadi tak lah terlalu berlendir.
4.Menanggalkan kulit telur tanpa isi nya rosak .
Setelah kulit telur diretakkan, rendam telur kedalam semangkok air seketika, kemudian bolehlah dikupaskan.
5.Jambu batu lebih ranggup .
Jambu batu dipotong dan dibuang biji kemudian rendam kedalam air dan disimpan didalam peti sejuk.. kesejukan air tersebut boleh menyebabkan jambu tadi lebih ranggup .
 

No comments:

Post a Comment